2013-09-16 20:51:33• hírek • Kocsis Zoltán

Horváth Ferenc - az erdélyi származású skorpiókirály

A 12. Partiumi Magyar Napok Szatmárnémetibe hozták a legnépszerűbb magyarországi focicsapat, a Ferencváros elmúlt két évtizedének legnagyobb sztárjait. Az öregfiúk meccse után többen is rövid exkluzív interjút adtak a Szatmár.ro-nak.

Noha mindössze két évig volt a Ferencváros játékosa és nyolc különböző országban is megfordult, a zöld-fehérekhez kötődik. A Wikipédia összesen hat Horváth Ferenc nevű labdarúgót ismer, közülük három volt válogatott és kettő fradista, a legendák közé csak ő emelkedett. Az Olimpia-stadionban szerzett skorpió-gólja miatt pedig Szatmárnémetiben is sokáig fogják emlegetni Horváth Ferencet, aki 1973-ban született Budapesten. A Ferencvárosban mindössze két évet játszott 1996-98 között és semmilyen címet nem nyert, de 62 meccsen szerzett 27 gólja és megalkuvást nem tűrő, alázatos játéka miatt a szurkolók gyorsan a szívükbe zárták. A Ferencvároson kívül Magyarországon játszott a Videotonban, az Újpestben, a Diósgyőrben, a Paksban és a Pápában is. Legnagyobb sikereit azonban külföldön érte el: a Genkkel belga bajnok, kupagyőztes és kétszeres Szuperkupa-győztes, a Maccabi Tel-Avivval Izraeli Kupát, az Estorillal portugál másodosztályt nyert, míg a Videotonnal Magyar Kupát és Ligakupát. Játszott továbbá a német Cottbusban, a spanyol Almeriában, a skót Livingstonban valamint levezetésként néhány osztrák félprofi klubban. A Wikipédia adatai szerint 444 tétmérkőzésen 164 gól fűződik a nevéhez. A magyar válogatottban 32 meccsen 11 gólt szerzett - ám azon a helsinki meccsen köze nem volt a gólhoz.

Hadd kezdjem egy személyes kérdéssel. A lelátón azon beszélgettünk egyik haverommal, hogy egy Győr elleni bajnokin, vagy a Szaúd-Arábia elleni válogatott meccsen történt, hogy ollózva tartottál pályán egy labdát?

(Mosolyog) A Szaúd-Arábia elleni válogatott meccsen, Győrben.

A mai skorpiót mennyit gyakoroltad?

Edzéseken próbáltam már néhányszor, de meccsen még soha. Ez most egy hirtelen jött ötlet volt. Mondtam is a gól után Ebedli Zolinak, erre a beadásra vártam húsz éve.

Atipikus csatár voltál abban az értelemben, hogy a pályán rengeteget futottál, sokat küzdöttél minden egyes labdáért. Ezt várod játékosaidtól is a Paks edzőjeként?

Nyilván minden edző a maga képére szeretné formálni csapatát. Én is elvárom a játékosaimtól, hogy minden labdáét megküzdjenek. A párharcok megnyerése kulcsfontosságú a mai modern fociban.

Amikor anno a Fradiba igazoltál, azt nyilatkoztad valahol, hogy kicsit tartottál mindattól, amit a Ferencváros jelentett, de úgy gondoltad: ha nem ragadod meg a lehetőséget és nem próbálod ki, mindig bánni fogod.

Igen. A Videotonban eltöltött remek évek után sok ajánlatom volt az NB1-ből. Mindenképpen egy nagy csapatba szerettem volna igazolni és örülök, hogy végül a Ferencvárost választottam. Szerettem itt játszani, úgy érzem, ezzel vált teljessé pályafutásom.

Néhány évvel később, mikor az Újpesthez kerültél, nem volt gond zöld-fehér múltadból.

Pályafutásom egyik legnagyobb tévedése volt az Újpestbe való szerződésem, erről nem is akarok többet beszélni.

Remekül kezdtétek az idényt a Pakssal (első három bajnokiját megnyerte a csapat, jelenleg pedig a 4. helyen áll, szerk.), mi lehet a cél?

Szeretnénk mindenképpen előrébb végezni, mint a tavaly. Akkor a 13. helyen zárt a csapat.

Horváth Ferencet nem olyannak ismerem, aki kevéssel beéri. A Paks néhány éve elindulhatott az Európa Ligában, ez most elérhető?

Véleményem szerint öt-hat olyan csapat van Magyarországon, amely játéktudásban és anyagi lehetőségekben is kiemelkedik a mezőnyből. Ők lehetnek versenyben az európai kupaindulásért folyó harcban. Szeretném, ha mi lépést tudnánk tartani velük.

A hétvégén bajnokid van a Pakssal. Nem okozott gondot, hogy eljöttél az öregfiúkkal Szatmárnémetibe?

Nem. Délelőtt edzettünk, aztán eljöttem, majd holnap ismét edzést tartok. Szerencsére a meccsünk vasárnap lesz (a beszélgetés péntek este készült, szerk..), főnökeim pedig megértik, hogy ez nekem nagyon fontos.

Hosszú távú céljaid között szerepel, hogy egyszer a Ferencváros kispadján ülj?

Ki ne szeretne kedvenc csapata edzője lenni? A Ferencvárosnak azonban jelenleg kiváló edzője van, akivel a klub szép sikereket érhet el. Ezzel együtt valamikor szeretnék leülni a Fradi kispadjára, hatalmas kihívás lenne.

Egykori kiváló csatárként a mostani Ferencvárosból kinek a játéka tetszik leginkább?

Leginkább Jack Tuijp játéka hasonlít az enyémre. Nagyon kedvelem azonban Böde Dániel játékát is, nagyon gólerős és harcos. Ha összeszoknak, remek párost alkothatnak, bár szerintem mindkét játékos kicsit statikus.

Jártál-e már Erdélyben? Tapasztaltad-e, mennyien szeretik itt a Ferencvárost?

Nagyon sokat jártam Erdélyben, mivel nagymamám Désről származik és vannak ott rokonaink. Lépten-nyomon szembesülök azzal, menyien rajonganak itt a Fradiért és ez borzasztóan jó érzés.

Ha már egy személyes emlékkel kezdtük, hadd zárjuk is azzal. Amikor 1997 őszén 1-1-re végeztünk Helsinkiben a finnek ellen és ezzel kvalifikáltuk magunkat a világbajnoki pótselejtezőre, egyetlen tévé sem közvetítette a mérkőzést. Az MTV-n azonban folyamatosan írták az eredményt. Amikor egyenlítettünk, akkor Horváth Ferencet jelölték meg gólszerzőként. Aztán a felvételeket megnézve már nem nagyon lehetett eldönteni, hogy beleértél-e a labdába. Mi történt pontosan?

Semmi közöm nem volt a gólhoz, nem értem el a labdát. Minden esetre mai gólomat szívesebben mutatnám meg a fiamnak, mint azt a gól (mosolyog). Bárcsak most is elérnénk valahogy a pótselejtezőt...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: